ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ РИБНОГО ГОСПОДАРСТВА ЧЕРЕЗ ПРИЗМУ ВПЛИВУ ЗРОСТАЮЧОГО ГЛОБАЛЬНОГО РИНКУ

Автор(и)

  • Сергій Сергійович Шепелєв Національний університет біоресурсів і природокористування України http://orcid.org/0000-0003-4947-9529

Ключові слова:

конкурентоспроможність, волатильність цін, глобальний ринок, попит, пропозиція, товарна риба, морепродукти, рибне господарство

Анотація

У статті розкрито сучасні напрями підвищення конкурентоспроможності рибного господарства з урахуванням особливостей у формуванні попиту та пропозиції на товарну рибу та морепродукти. Доведено важливість рибного господарства для місцевих та глобальних продовольчих систем та необхідність забезпечення здорового харчування, відмічено позитивний ефект у питанні зменшення волатильності цін завдяки посиленню контролю над виробництвом риби та рибної продукції, стабілізації її постачання.

Біографія автора

Сергій Сергійович Шепелєв, Національний університет біоресурсів і природокористування України

здобувач, аспірант кафедри глобальної економіки

Посилання

Smith, M. D., Roheim, C. A., Crowder, L. B., Halpern, B. S., Turnipseed, M., Anderson, J. L., Asche, F., Bourillуn, L., Guttormsen, A. G., Khan, A., Liguori, L. A., McNevin, A., O’Connor, M. I., Squires, D., Tyedmers, P., 2010. Sustainability and global seafood. Science 327, P. 784–786.

Tveterås, Sigbjorn, Frank Asche, Mark Bellemare, Martin Smith, Atle Guttormsen, Adun Lem, Kristin Lien, Sefania Vannuccini. Fish Is Food. – The FAO’s Fish Price Index. PLoS ONE Vol 7 Issue 5: e36731, 2012.

Belton, B., van Asseldonk, I. J. M., Thilsted, S. H., 2014. Faltering fisheries and ascendant aquaculture: Implications for food and nutrition security in Bangladesh / Belton, B., van Asseldonk, I. J. M., Thilsted, S. H. // Food Policy 44, 2014, P. 77–87.

Toufique, K. A., Belton, B., 2014. Is aquaculture pro-poor? Empirical evidence of impacts on fish consumption in Bangladesh. World Dev. 64, P. 609–620.

Bogard, J. R., Thilsted, S. H., Marks, G. C., Wahab, M. A., Hossain, M. A. R., Jakobsen, J., Stangoulis, J., 2015. Nutrient composition of important fish species in Bangladesh and potential contribution to recommended nutrient intakes. J. Food Comp. Anal. 42, P. 120–133.

Wheal, M. S., DeCourcy-Ireland, E., Bogard, J. R., Thilsted, S. H., Stangoulis, J. C. R., 2016. Measurement of haem and total iron in fish, shrimp and prawn using ICP-MS : implications for dietary iron intake calculations. Food Chem. 2016, P. 222–229.

Hansen, M., Thilsted, S. H., Sandstrцm, B., Kongsbak, K., Larsen, T., Jensen, M., Sшrensen, S. S., 1998. Calcium absorption from small soft-boned fish. J. Trace Elem. Med. Biol. 12, P. 148–154.

HLPE, 2014. Sustainable fisheries and aquaculture for food security and nutrition. A report by the High Level Panel of Experts on Food Security and Nutrition of the Committee on World Food Security. Food and Agriculture Organization, Rome, Italy.

Ahmed, M., Lorica, M. H., 2002. Improving developing country food security through aquaculture development–lessons from Asia. Food Policy 27, P. 125–141.

Kobayashi, M., Msangi, S., Batka, M., Vannuccini, S., Dey, M. M., Anderson, J. L., 2015. Fish to 2030: the role and opportunity for aquaculture. Aquacult. Econ. Manage. 19, P. 282–300.

##submission.downloads##

Номер

Розділ

ЕКОНОМІКА ТА УПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНИМ ГОСПОДАРСТВОМ